Vroonland, De Echte Bakker uit Yerseke pakt het goud in de landelijke roomboter amandelstavencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Wouter Voonland werd al twee keer derde en is dolblij met de eerste plaats. Op de tweede plaats is Van Walderveen uit Geldermalsen geëindigd. Dick Geheniau is al twee keer eerste geworden en scoorde nu maar een fractie achter de winnaar. De Korenaar uit Surhuisterveen noteert een prachtige derde plaats en evenaart daarmee de prestatie van 2 jaar geleden.

Keuring
In de voorronde van de 18e editie van deze keuring konden alle Echte Bakkers twee keer een amandelstaaf insturen. Dit geeft de deelnemers de kans om de kwaliteit van dit seizoensproduct weer op hoog niveau te krijgen. Ieder keuringsrapport wordt namelijk voorzien van tips en adviezen waarmee de bakkers verbeteringen door kunnen voeren.
Voor de finale werd bij de negen beste inzenders de roomboter amandelstaaf door een mystery shopper gekocht in hun winkel. Extra spannend dus. De keuring werd uitgevoerd door de  vakspecialisten op het gebied van bladerdeeg en amandelspijs: Mark van Wijk (keurmeester bij Van der Pol) en Ron Bloem (senior productontwikkelaar bij Royal Steensma).

Geheim van de beste amandelstaaf

Mark en Ron laten weten dat de finalestaven elkaar van de buitenkant niet veel ontliepen. Mark: “De verschillen zagen we pas na het doorsnijden en proeven. De winnende amandelstaaf van Vroonland is perfect gebakken en heeft een heerlijke amandelspijs. Echt knap want de amandelstaaf lijkt een makkelijk product, maar om de laatste details goed te krijgen vereist veel precisie.”

Blijdschap en trots bij de top drie!

Wouter Vroonland is ongelofelijk blij als hij hoort dat hij eerste is geworden. “Ik ben er al zoveel jaar heel fanatiek mee bezig. Na twee 3e plaatsen vind ik het fantastisch dat we nu eerste zijn. Ik ga ook Dick bedanken, want daar heb ik veel van geleerd als het om het bakken van amandelstaven gaat”. Dick Geheniau van Van Walderveen valt voor de vierde keer in de prijzen en reageert opgetogen.

Johnny de Vries, banketbakker bij De Korenaar had heel graag zijn 3e plaats van twee jaar geleden willen verbeteren maar is ook trots dat het met de nieuwe uitrolmachine weer gelukt is om in de prijzen te vallen.

De overige 6 finalisten die een topproduct in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers:

Arjan van der Eijk te Haastrecht, Keurhorst te Apeldoorn, Koolen te Ell, Sjaak Doeleman te Werkhoven, Van der Steen te Made en Van der Woerd te Doorn.