Echte Bakker Gommans wint Beste roomboter amandelstaaf 2019. In de winkel van Gommans, De Echte Bakker in het Limburgse Sevenum is gisteren de beste roomboter amandelstaaf gekocht door de Mystery shopper. In de finaleronde is de staaf beoordeeld met een 8,33 en daarmee wint Gommans, met winkels in Sevenum, Swalmen en Horst, de eerste prijs. Van Walderveen uit Geldermalsen bleef heel dichtbij en werd tweede met een 8,25. Hij haalde vorig jaar en in 2016 de titel binnen en eindigt nu weer in de top 3. De derde plaats is voor De Korenaar in Surhuisterveen. De familie Diertens doet al vele jaren mee met de competities en behaalde al vaker de finaleronde, maar scoort nu voor het eerst een podiumplek.

Alle bakkers uit de top drie maken de amandelstaven met Van der Pol roomboter bladerdeeg!

Voorronde
In de voorronde van de competitie konden alle Echte Bakkers gedurende twee weken hun roomboter amandelstaaf aanbieden voor de beoordeling. 153 staven werden gekeurd door Mark van Wijk, Keurmeester bij GildePartner Van der Pol en Ron Bloem, Senior Productontwikkelaar bij GildePartner Royal Steensma. In de finaleronde sloot Mike Onasse van het Boulangerieteam zich aan bij deze vakjury. Bij de 15 finalisten is gisteren anoniem en onaangekondigd een roomboter amandelstaaf in de winkel gekocht.

Emoties
Bas Gommans is superblij, vooral voor zijn banketbakker Wim Streng. Die is al 33 jaar in dienst bij Gommans en zet zich al jaren fanatiek in om goed te scoren met de amandelstaaf. Over ruim een jaar gaat hij met pensioen en hij was er zeer op gebrand om nog een keer het podium te halen. Bas: “Ik ben meteen in de auto gestapt om het hem te vertellen. Toen hij hoorde dat we de eerste prijs hadden gehaald werden de emoties hem de baas.”

Kennis uitwisselen
“De competitie leeft en dat is mooi om te zien,” aldus Mark van Wijk. “Ik ben veel gebeld en gemaild met het verzoek om advies en uitleg te geven. Een aantal bakkers deelt ook onderling ervaringen uit zodat men van elkaar kan leren en over het algemeen speelt iedereen wel open kaart. Men gunt elkaar het succes, maar wint het liefste zelf wat natuurlijk zeer begrijpelijk is.” Ron Bloem keurde voor het eerst mee en merkt op dat het vaak kleine slordigheidjes zijn die het verschil maken tussen een 7 en een 8. “Ik hoop dat de bakkers met de tips die we in de voorronde gegeven hebben de verbeteringen kunnen doorvoeren,” aldus Ron.

De overige 12 finalisten die een topproduct in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers: Arcener Bakhuys te Arcen, De Koning te Puttershoek, Filius te Yerseke, Gertjan te Schoonhoven, Goeijers te Breda, John Treur te Oudewater, Koenen te Westervoort, Michel te Houten, Nijkamp te Holten, Sjaak Doeleman te Werkhoven, Twijnstra te Oudemirdum en Van der Woerd te Doorn.